4 Masalah Pertumbuhan Kanak-kanak: Growth Problem in Children

Pertumbuhan kanak-kanak sangat penting dan perlu dititik beratkan

Masalah pertumbuhan kanak-kanak

Masalah pertumbuhan bermakna sama ada di bawah atau melebihi julat purata pertumbuhan untuk umur, jantina, sejarah keluarga atau latar belakang kaum kanak-kanak.

Apa yang menyebabkan masalah pertumbuhan pada kanak-kanak?

Gangguan pertumbuhan boleh mempunyai banyak punca iaitu:

 • Perawakan ketinggian keluarga. Ini bermakna ketinggian kanak-kanak adalah sebahagian daripada corak ketinggian yang diwarisi keluarganya.
 • Kelewatan pertumbuhan dan perkembangan akil baligh. Ini bermakna seorang kanak-kanak cenderung lebih pendek daripada purata dan memasuki akil baligh lewat daripada purata, sambil membesar pada kadar normal. Ini mungkin diwarisi. Kanak-kanak ini cenderung mengejar masa dan mencapai ketinggian dewasa normal mereka.
 • Penyakit endokrin (hormon). Pertumbuhan boleh dipengaruhi oleh beberapa keadaan yang mengganggu hormon. Hormon tiroid adalah penting untuk pertumbuhan tulang yang normal. Sindrom Cushing boleh menjejaskan ketinggian tetapi menyebabkan penambahan berat badan. Akil baligh pramatang adalah keadaan yang disebabkan oleh masalah hormon. Ia sering menyebabkan pertumbuhan cepat dan ketinggian tinggi berbanding dengan kanak-kanak lain yang sebaya. Tetapi pertumbuhan berhenti pada usia awal. Akibatnya, kanak-kanak yang mengalami akil baligh pramatang mungkin pendek apabila dewasa.
 • Gangguan genetik. Ini termasuk sindrom Turner, sindrom Down, dan achondroplasia. Sindrom Turner ialah apabila mempunyai terlalu banyak, terlalu sedikit, atau kromosom yang terganggu mengakibatkan masalah kesihatan. Ia adalah gangguan genetik biasa yang berlaku hanya pada kanak-kanak perempuan. Ia menyebabkan pertumbuhan yang lemah dan tertangguh atau tiada akil baligh. Sindrom Turner berlaku pada 1 dalam 2,500 kanak-kanak perempuan. Ia disebabkan oleh satu kromosom X yang hilang. Sindrom Down adalah satu lagi gangguan genetik biasa yang menyebabkan pertumbuhan yang lemah dan bertubuh pendek. Ia terhasil daripada kromosom ke-21 tambahan. Achondroplasia adalah penyakit tulang genetik yang paling biasa. Ia menyebabkan lengan dan kaki kanak-kanak menjadi pendek. Ia juga menyebabkan kepala besar dan ciri-ciri lain.

Kanak-kanak manakah yang berisiko mengalami masalah tumbesaran?

Faktor risiko untuk masalah pertumbuhan termasuk:

 • Sejarah keluarga
 • Penyakit endokrin
 • Gangguan genetic

Apakah tanda-tanda masalah pertumbuhan kanak-kanak?               

Kebanyakan masalah pertumbuhan diperhatikan apabila kanak-kanak kelihatan lebih kecil daripada rakan sekelasnya, atau apabila pertumbuhan perlahan selama beberapa bulan. Satu tanda utama masalah pertumbuhan ialah apabila kanak-kanak membesar kurang daripada 3.5 cm (kira-kira 1.4 inci) setahun selepas hari lahirnya yang ke-3. Dalam kes lain, bayi mungkin lebih kecil untuk usia kandungan semasa lahir.

Bagaimanakah masalah pertumbuhan didiagnosis pada kanak-kanak?      

Dalam sesetengah kes, masalah pertumbuhan kanak-kanak mungkin didiagnosis semasa lahir, apabila bayi kecil untuk usia kandungan. Dalam kes lain, masalah pertumbuhan mungkin didiagnosis apabila pertumbuhan kanak-kanak diperiksa semasa peperiksaan biasa.  Diagnosis gangguan pertumbuhan mesti dibuat oleh penjagaan kesihatan anak anda. Dia mungkin bekerja dengan pakar pediatrik. Penjagaan kesihatan akan bertanya tentang gejala dan sejarah kesihatan anak anda. Dia juga mungkin bertanya tentang sejarah kesihatan keluarga anda. Dia akan memberikan anak anda pemeriksaan fizikal. Kesihatan dan pertumbuhan anak anda mungkin diperiksa selama beberapa bulan.

Anak anda juga mungkin mempunyai ujian, seperti:

 • Ujian darah. Ini dilakukan untuk memeriksa hormon, kromosom atau gangguan lain yang boleh menyebabkan masalah pertumbuhan.
 • X-ray. Ujian ini menggunakan sedikit sinaran untuk membuat imej tisu di dalam badan. X-ray boleh dilakukan pada tangan kiri dan pergelangan tangan. Ini boleh menganggarkan umur tulang anak anda. Dengan kelewatan akil baligh atau masalah hormon, umur tulang selalunya kurang daripada umur kalendar.

 

Bagaimanakah masalah pertumbuhan dirawat pada kanak-kanak?

Banyak keadaan yang menyebabkan masalah pertumbuhan boleh diuruskan atau diperbetulkan dengan rawatan perubatan. Rawatan untuk masalah pertumbuhan adalah berdasarkan:

 • Apa yang mungkin menyebabkan masalah pertumbuhan
 • Betapa teruknya masalah itu
 • Sejarah kesihatan dan kesihatan semasa kanak-kanak
 • Keupayaan kanak-kanak untuk menangani prosedur perubatan dan mengambil ubat
 • Keinginan ibu bapa tentang rawatan

Apakah komplikasi masalah pertumbuhan yang mungkin berlaku pada kanak-kanak?

Sesetengah kanak-kanak mungkin mempunyai kemurungan kerana ketinggian mereka.

Bagaimanakah saya boleh membantu anak saya hidup dengan masalah pertumbuhan?

Kanak-kanak yang lebih pendek atau lebih tinggi daripada rakan sebaya mereka mungkin mempunyai kemurungan. Adalah penting untuk membincangkan masalah ini dengan anak anda dan penjagaan kesihatan anak anda. Dia boleh mengesyorkan kumpulan sokongan untuk anda dan anak anda. Berbincang dengan penjagaan kesihatan anak anda tentang potensi ketinggian dewasa anak anda. Jika masalah pertumbuhan anak anda disebabkan oleh keadaan yang boleh dirawat, bekerjasama dengan penyedia penjagaan kesihatan anak anda untuk membuat rancangan berterusan untuk menguruskan keadaan anak anda.

Bilakah saya perlu menghubungi penjagaan kesihatan anak saya?

Berbincang dengan penjagaan kesihatan anak anda jika anda bimbang tentang pertumbuhan anak anda.

Perkara utama mengenai masalah pertumbuhan kanak-kanak

 • Masalah pertumbuhan bermakna kanak-kanak jatuh sama ada di bawah atau melebihi julat purata pertumbuhan untuk umur, jantina, sejarah keluarga atau latar belakang kaum kanak-kanak.
 • Gangguan pertumbuhan mempunyai banyak punca. Mereka boleh termasuk gen, penyakit, atau masalah dengan hormon.
 • Kebanyakan masalah pertumbuhan diperhatikan apabila kanak-kanak kelihatan lebih kecil daripada rakan sekelasnya, atau apabila pertumbuhan perlahan selama beberapa bulan.
 • Satu tanda utama masalah pertumbuhan ialah apabila kanak-kanak membesar kurang daripada 3.5 cm (kira-kira 1.4 inci) setahun selepas hari lahirnya yang ke-3. Dalam kes lain, bayi yang kecil untuk usia kandungannya semasa lahir.
 • Banyak keadaan yang menyebabkan masalah pertumbuhan boleh diuruskan atau diperbetulkan dengan rawatan perubatan.
 • Kanak-kanak yang lebih pendek atau lebih tinggi daripada rakan sebaya mereka mungkin mempunyai kemurungan. Adalah penting untuk membincangkan masalah ini dengan penjagaan kesihatan anak anda. Dia boleh mengesyorkan kumpulan sokongan untuk anda dan anak anda.
Facebook
Twitter

More to explorer

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top