Cara Meningkatkan Kekuatan Otak Bayi: 3 Ways to Increase Your Baby’s Brain Strength

Meningkatkan kekuatan otak bayi
Belajar membaca buku bersama mampu meningkatkan kekutan otak bayi anda

Pada tahun pertama, bayi anda bergantung kepada anda untuk bergerak, merangkak dan memapah. Itu semua berkat bimbingan anda yang luar biasa! Pupuk pertumbuhan bayi anda dengan aktiviti ini.

Cara meningkatkan kekuatan otak bayi anda

  1. Sentiasa melakukan pemanasan bayi anda

Aktiviti pemanasan bayi anda untuk duduk, merangkak, dan berjalan merupakan cara untuk meningkatkan kekuatan otak bayi anda sekaligus ia bantu membina kekuatan kaki dan badan, ia memperlihatkan si kecil anda pemandangan baru. Sekiranya bayi anda tidak selesa, letakkan di dada semasa anda berbaring di lantai. Berhati-hati dengan perut bayi anda ketika cuba untuk meniarap. Setelah bayi anda beralih sepenuhnya ke lantai, sediakan mainan untuk mereka ambil. Mulakan secara perlahan dengan hanya dua hingga lima minit beberapa kali sehari. Pada usia satu tahun, mereka seharusnya dapat menangani sehingga 20 minit.

  1. Baca buku bersama.

Dedahkan bayi anda kepada pembacaan dan suara bahasa yang baru, dan melibatkan diri dalam pembacaan berulang-ulang menjadikan mereka lebih aktif. Sebagai contoh, ini itik, itik berwarna kuning, bunyi itik kuek kuek kuek. Benar-benar masuk ke dalamnya! Arahkan ke objek di halaman dan ubah suara anda untuk setiap watak. Buku papan dengan warna terang yang mengeluarkan bunyi sangat bagus untuk bayi kecil. Menjelang 6 hingga 12 bulan, mereka akan menyukai buku dengan gambar wajah, bentuk, atau haiwan.

  1. Bercakap dengan anak tanpa menggunakan ayat pelat.

Semakin banyak perkataan yang didengar oleh bayi anda, semakin mudah belajar bagaimana menghasilkan bunyi yang diperlukan untuk bahasa. Bercakap dengan bayi anda juga mengajar mereka mengenai rentak percakapan, (“Sekarang waktu mandi!”) Tiru suara bayi anda dan dorong mereka untuk meniru suara anda. Bermain permainan bahasa sosial, seperti peekaboo semasa mandi. Ia juga membina kemahiran bercakap lebih awal.

Facebook
Twitter

More to explorer

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top