Terapi Autism dan Pilihan Rawatan 1- 3 Tahun- Protect Health (Terapi dan Rawatan)

Tidak semua kanak-kanak yang mengalami autism tingkah laku dia sama, dan mempunyai rawatan mereka yang tersendiri. Inilah yang anda perlu tahu tentang mencari pendekatan yang tepat untuk anak anda.

Autism Spectrum Disorder (ASD) mempunyai dua ciri utama iaitu kesukaran komunikasi, interaksi sosial dan kecenderungan ke arah corak tingkah laku dan minat yang terhad. Tetapi tidak ada dua jenis kanak-kanak di spektrum yang sama, yang boleh membuat diagnosis ASD yang sangat menggembirakan. Adalah sukar untuk difahami bagi aspek-aspek tingkah laku dan perkembangan anak anda kerana ia sebahagian dari ASD dan sesuai untuk umur atau hanya bahagian yang unik dari keperibadiannya. Anda juga mungkin risau dengan masalah anak anda yang terlalu teruk atau rawatan untuk membuat banyak perbezaan, tetapi penting untuk tidak kehilangan harapan.

Jika anak anda telah didiagnosis dengan ASD, anda perlu mencari pakar autism yang boleh bekerjasama dan membantu anda dalam penjagaan anak anda. Pakar autism tersebut mungkin pakar neuropsikologi atau neuropsychiatri, psikologi klinikal atau pakar psikiatri, atau pakar pediatrik perkembangan. Pediatrik perlu membuat rujukan terlebih dahulu dan anda juga boleh menghubungi Pasukan Respons Autism untuk membantu mendapatkan pakar yang berkelayakan di kawasan terdekat anda. Sebaik sahaja anda mencari ahli terapi yang tepat, mereka akan bekerjasama dengan anda dan anak anda untuk merangka program rawatan yang akan kelihatan seperti ini:

Cari Terapi Autism Yang Tepat

Autism Spectrum Disorder (ASD) mempunyai dua ciri utama iaitu kesukaran komunikasi, interaksi sosial dan kecenderungan ke arah corak tingkah laku dan minat yang terhad.

Apabila kita melihat kanak-kanak yang berusia 2 atau 3 tahun yang baru didiagnosis, matlamat pertama kita adalah untuk membantu mereka yang agresif dikenali sebagai analisis kelakuan yang digunakan. Senarai matlamat mungkin termasuk meningkatkan pemerhatian, membina kemahiran interaksi sosial, dan mengembangkan kemahiran komunikasi lisan dan nonverbal.

Bergantung kepada keperluan dan kemajuan khusus anak anda, pendekatan berasaskan bukti lain mungkin digunakan. Ini termasuk terapi tindak balas utama atau  pivotal response therapy (PRT), yang diperolehi daripada analisis tingkah laku yang digunakan; Pendekatan Model Awal Denver bermula, yang dikenali sebagai kurikulum kemahiran pembangunan; atau pendekatan TEACCH (Latihan dan Pendidikan Autistik dan Kanak-kanak Handicapped Komunikasi Berkaitan). Ramai kanak-kanak dengan ASD juga mendapat manfaat daripada terapi pekerjaan, fizikal dan ucapan bahasa, dan yang lain memerlukan pendekatan hibrida, di mana ahli terapi memilih dari pelbagai kaedah untuk memenuhi keperluan mereka. Dengan kanak-kanak pada spektrum yang lebih ringan, kita sering mendapati bahawa semua yang mereka perlukan adalah sedikit terapi bahasa pertuturan untuk membantu kemahiran sosial.

Adalah penting untuk memahami bahawa kebanyakan sistem sekolah awam hanya menawarkan satu jenis program autisme. Ia berbeza-beza mengikut daerah sekolah sama ada anak anda boleh berada dalam kelas berasaskan ABA atau satu dengan pendekatan pembangunan. Ibu bapa sering menghadapi masalah apabila kanak-kanak didiagnosis tetapi satu-satunya program yang tersedia tidak sesuai dengan keperluannya. Jika anda rasa pendekatan terapeutik semasa anak anda tidak berfungsi, berbincanglah dengan pakar anda mengenai strategi terbaik untuk beralih kepada sesuatu yang berbeza.

Pertimbangkan ubat jika sesuai

Jika anak anda telah didiagnosis dengan ASD, anda perlu mencari pakar autism yang boleh bekerjasama dan membantu anda dalam penjagaan anak anda.

“Ubat tidak boleh membetulkan autism tetapi ia boleh berguna sekiranya kanak-kanak mempunyai masalah yang berkaitan,” kata Dr. Rosenthal. Sebagai contoh, sesetengah kanak-kanak dengan ASD juga mengalami tahap kecemasan yang tinggi, tidak menyentuh, atau hiperaktif dan ubat-ubatan sering ditetapkan untuk membantu isu-isu tersebut, yang boleh mengganggu kemajuan sosial dan tingkah laku mereka. “Apabila ubat-ubatan dapat membantu mendapatkan gejala-gejala masalah yang terkawal, kita sering melihat lompatan besar dalam kemajuan kanak-kanak,” kata Dr. Rosenthal.

Berhati-hati dengan Rawatan Alternatif

Diet, vitamin, dan chelation (satu proses yang dikatakan menghapuskan merkuri atau logam berat lain dari badan) semuanya telah dipanggil sebagai rawatan untuk ASD. Selain itu, sesetengah ubat atau terapi (terutamanya chelation, yang boleh menyebabkan kerosakan buah pinggang atau hati) boleh menjadi sangat berbahaya. Jika anda ingin meneruskan terapi alternatif untuk anak anda, pastikan anda berunding dengan doktor yang layak terlebih dahulu.

Adakah Anak Saya Boleh Pulih?

Adalah penting untuk ibu bapa memahami bahawa autisme sering berlaku dalam keadaan seumur hidup, tanpa sebarang ubat yang diketahui. Tetapi terapi tingkah laku yang baik sangat berkesan, terutamanya apabila ia bermula seawal mungkin. Pada tahun 2013, penyelidik di University of Connecticut bersama-sama menerbitkan satu kajian mercu yang diterbitkan dalam Jurnal Psikologi dan Psikiatri Kanak-kanak, yang menunjukkan bahawa sesetengah kanak-kanak dengan ASD boleh mencapai “hasil optimum.34 kanak-kanak yang dikenalpasti dalam kajian ini berteman, berbuat baik di sekolah, dan umumnya berfungsi dengan baik. Tidak lama lagi kami dapat mengatakan mengapa kanak-kanak ini melakukannya dengan baik, tetapi campur tangan kelakuan awal menjadi kunci.

Semua kandungan di laman web ini, termasuk pendapat perubatan dan apa-apa maklumat berkaitan kesihatan, adalah untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai diagnosis atau pelan rawatan khusus untuk mana-mana keadaan individu. Penggunaan laman web ini dan maklumat yang terkandung di sini tidak mewujudkan hubungan doktor-pesakit. Sentiasa dapatkan nasihat langsung doktor anda berkaitan dengan sebarang pertanyaan atau isu yang mungkin anda ada berkaitan dengan kesihatan anda sendiri atau kesihatan orang lain.

Kredit :Terapi Autism

Facebook
Twitter

More to explorer

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top